Ανακοινώσεις
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009
Ποδήλατο και Υπουργείο Περιβάλλοντος
Η παρούσα ανάρτηση γίνεται με αφορμή το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η Υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη, φυσικός με διδακτορικό και μάστερ στο Imperial Gollege στη διαχείριση περιβάλλοντος, έχει συμμετάσχει στη σύνταξη βιβλίων και μελετών για τη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.
Στη μελέτη "Το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις – Οδηγός εκπόνησης μελετών" στις ευχαριστίες αναφέρεται: “Στην Τίνα Μπιρμπίλη, που βρίσκεται στην αφετηρία της όλης προσπάθειας για το ποδήλατο”.
Από τον Επίλογο του βιβλίου:
“Υποψήφιος ποδηλάτης είναι ο καθένας. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν οι δρόμοι θα γεμίσουν με ποδήλατα.
Το υπουργείο μεταφορών εκπόνησε μέσω του Πολυτεχνείου μελέτες ποδηλάτου για 17 πόλεις και χρηματοδότησε την υλοποίηση δικτύων στις τέσσερεις πρώτες από αυτές. Το παράλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρών έργων για το ποδήλατο από το υπουργείο Εσωτερικών κινητοποίησε μερικές ακόμη δεκάδες μικρών πόλεων, που πήραν το ρίσκο να αναλάβουν οι ίδιες το κόστος των σχετικών μελετών.
Στην Ελλάδα λοιπόν η προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω απέδωσε. Η σπίθα άναψε στα υπουργεία και γρήγορα μεταδόθηκε στους δήμους.”
Μα μιας και στα μέρη μας δεν απέδωσε η προσέγγιση “από πάνω προς τα κάτω”, στο χέρι μας είναι να μεταδώσουμε την σπίθα “από κάτω προς τα πάνω”. Αυτός είναι ο λόγος που συστάθηκε η κοινότητα των Καθημερινών Ποδηλατών.
Να πιέσουμε ώστε και οι Δήμοι του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων να συμμετάσχουν στο ”Δίκτυο Πόλεων για την Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατο” το οποίο δημιουργήθηκε το 2005 με 40 Δήμους στα ιδρυτικά μέλη.
Λόγω της σημασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πολιτισμική, οικονομική ζωή και τη ζωντάνια της πόλης, επιβεβλημένη είναι η κατασκευή ποδηλατόδρομου από το Πανεπιστήμιο μέχρι την Κεντρική Πλατεία. Η σημερινή κατάσταση δεν μας τιμά καθόλου. Από ρεπορτάζ του Ηπειρωτικού Αγώνα: “Η διαδρομή για να πας προς το πανεπιστήμιο με το ποδήλατο είναι πολύ επικίνδυνη λόγω του δρόμου, ο οποίος έχει μια πολύ μεγάλη ευθεία και είναι ταχείας κυκλοφορίας.(...) Οι φοιτητές οι οποίοι έχουν ποδήλατα είναι αρκετοί στο πανεπιστήμιο, και για αυτό (ποδηλατόδρομος) θα μας εξυπηρετούσε όλους μας.”
----------------------------------------------------------
Από τον σύνδεσμο
«Ένταξη του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Ο πρωτοπόρος ρόλος του Ε.Μ.Π.», 2007
παραθέτω τα παρακάτω Βιβλία, αρκετά από τα οποία υπάρχουν online στο διαδίκτυο:
1. “Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Πολιτικές Ένταξης”, Βλαστός Θ., Μπιρμπίλη Τ., Μπαρμπόπουλος Ν., ΥΠΕΧΩΔΕ/Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, Μbike, 1999, σελ. 34.
ISBN 960-86518-0-8.
online Εδώ
2. “Διαμορφώσεις και Πολιτικές για την ένταξη του Ποδηλάτου στην Ελληνική Πόλη – Διερεύνηση Γεωμετρικών Προδιαγραφών με βάση την Ευρωπαϊκή Εμπειρία”, Βλαστός Θ., Μπιρμπίλη Τ., Mbike, 2000, σελ. 154.
ISBN 960-86518-1-6.
3. “Φτιάχνοντας πόλεις για ποδήλατο. Στοιχεία αισθητικής και κατασκευής”, Βλαστός Θ., Μπιρμπίλη Τ., Ε.Ε. ΓΔ Περιβάλλοντος, Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, Mbike, Ιανουάριος 2001, σελ. 256.
ISBN 960-86518-2-4.
online Εδώ
4. “Το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις – Οδηγός εκπόνησης μελετών”, Bλαστός Θ., Μηλάκης Δημ., Αθανασόπουλος Κ., Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων – Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα 2004, σελ. 576.
ISBN 960-630-251-2.
online Εδώ
5. “Ποδήλατο. Οδηγός Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Δικτύων”, Βλαστός Θ., Μπαρμπόπουλος Ν., Μηλάκης Δ., ΤΕΕ, 2007, σελίδες 275.
ISBN: 978 960 8369 26 9
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)